Bakkerij Pede – Gezond brood, onze zorg

Bakkerij Pede

Welkom bij Bakkerij Pede, uw adres voor heerlijk en versgebakken brood en patisserie te Rozebeke! Bakker Gert Pede, geboren in maart 1989, is de jongste zelfstandige bakker van België. Hij studeerde in 2009 af als bakker in de bakkerijschool van Ter Groene Poorte Brugge.

Of het nu om taart, gebak of brood gaat, Gert probeert steeds zoveel mogelijk artisanale producten te gebruiken. Zo wordt de melk, afkomstig van de boerderij van zijn vader Alex, verwerkt tot een heerlijk dessert. De crème patissier wordt vervaardigd met echte vanillestokjes uit Indonesië. Deze bereidingen vindt u ondermeer terug in soezen, hoorntjes, rijsttaarten en flan.

Gert staat in Rozebeke en omstreken vooral bekend om zijn overheerlijke mattentaarten, bereid naar het recept van zijn grootmoeder. Daarnaast draait hij zijn hand niet om voor verschillende soorten gateaux. Bekijk het volledige aanbod op de website en breng zeker eens een bezoek aan de bakkerij!

 Praktische informatie:

  • De winkel is alle dagen behalve maandag open van 7u30 tot 12u30 en van 13u45 tot 18u30
  • Op dinsdag en donderdag is er een broodronde
  • Gespecialiseerd in speciale broden: spelt, brandnetel, Toscaans, lino, boerenbrood wit en lichtbruin.
  • In het weekend een ruim assortiment aan zelfgemaakte koffiekoeken, lichtbruin rozijnenbrood, suikerbrood, melkbrood
  • Verjaardag-, lentefeest-, communie-, huwelijkstaarten
  • Ontbijtmanden voor speciale gelegenheden
  • Voor liefhebbers is er een Pedevinck (blond bier van eigen tarwe)

 

Bakker Gert aan het woord:

Als kind was ik steeds betrokken bij het hoevetoerisme van mijn ouders. Wij organiseerden workshops in het bakken van mattentaarten voor onze gasten in de oude kloosteroven. Dit was steeds een hele belevenis om de dagen van onze gasten op een aangename manier te vullen. De houtoven opwarmen nam al vlug drie uur in beslag. De meeste kinderen in de Kloosterhoeve vonden het een heerlijke en leuke ervaring. Ik hield er soms wel een lief meisje aan over tussen de taartjes.

Ik heb 6 jaar brood- en banketbakkersschool en 1 jaar bakkerij dieetleer gevolgd in de bakkerijschool van Ter Groene Poorte te Brugge. Het zevende jaar werden we klaargestoomd om een eigen onderneming op te starten. Ik heb samen met enkele leerlingen in onze minionderneming nieuwe producten ontwikkeld voor Flanders Bakkery die nu in alle Delhaizewinkels te verkrijgen zijn. In de school kregen we ook de gelegenheid om stages te volgen. Zo was ik stageleerling bij Bakkerij Sebruyns Zottegem, bakkerij Rogge Oudenaarde en Bakkerij Maré in Breda. In aanloop van mijn eigen zaak Bakkerij Pede heb ik nog bijgesprongen bij Stefano in Aalst.

Dat het ondernemen mij met de paplepel was ingegeven, werd al snel duidelijk. Ik wou en zou bakker worden. Net afgestudeerd werd ik bekroond door Minister Kris Peeters als 3de plattelandsondernemer 2009 van Vlaanderen. Dat houdt in dat je een zaak opstartte om de buurt leefbaarder te maken.
Ik heb de kans gekregen van mijn ouders om achteraan in de tuin een lokaaltje te verbouwen. Alles bevond zich in deze ruimte, zowel de winkel als mijn bakkerij. De meeste klanten vonden dat zeer leuk, ze konden het hele bakproces mee volgen, van kneden en bakken tot verkopen!

Al snel kregen we meer en meer klanten over de vloer, onze producten vielen in de smaak! We besloten dan ook om de bakkerij om te bouwen zodat hij aan alle HACCP-normen zou voldoen. De klaslokalen, die fungeerden als aardappelloods, werden omgetoverd en kregen een nieuwe bestemming als patissier-, bak-, stockage-, diepvries-, frigo- en afwasruimte.

 

Momenteel is mijn doel het volgende: ik wil mijn liefde voor het vak ‘bakker' gebruiken om een gezond brood voor jong en oud te produceren. Onze leuze is dan ook niet voor niets ‘gezond brood is onze zorg'.

Aangezien de bakkerij in een klein dorpje is gevestigd, ben ik genoodzaakt alles op alles te zetten om steeds weer topproducten te leveren. De winkel werd daarom ook professioneel aangepakt: er moest een wouweffect zijn. We wilden namelijk het ambachtelijke karakter verzoenen met het landelijke aspect, en toch nog de nostalgie van de klas van Zuster Agnes behouden. Wie de winkel buitenwandelt, kan nog steeds de restanten van de Kloostervijver en de Lourdesgrot bewonderen. Voor Rozebekenaars is dat een jeugdherinnering, want voor hen was de tuin van Zuster Agnes verboden terrein.

Op 28 februari 2010 was het dan zover: de vernieuwde winkel opende zijn deuren, waarbij iedereen de mogelijkheid kreeg om de volledige bakkerij te bezoeken. Verschillende scholen brachten al een bezoek (kleuters van Elst, Boekel, Zottegem en leerlingen van Gent). Ondertussen volg ik samen met mijn mama nog een cursus ‘ondernemingscoach' bij Unizo te Oudenaarde. Ook doe ik in februari voor de 2de maal mee aan de ‘onderwijsvakmansroute', zodat ook kinderen van de 3de graad de kans krijgen om van dichtbij kennis te maken met het bakkersvak.
Ten slotte organiseren we regelmatig leuke acties. Wie rond Pasen of Sinterklaas het gewicht van onze chocolade sint of paashaas kan raden, krijgt de lekkernij mee naar huis.

U merkt het wel, ik ben een bezige bij met veel liefde voor het bakkersvak!Contact
Bakkerij Pede
Rozebekeplein 11
9630 Rozebeke (Zwalm)
>> Ligging
Tel.:0499/10 24 10
info@kloosterhoeve.com
BTW BE0592531626